Hva er smart fysisk aktivisering av valpen din?

Mange lurer på dette, og er redde for å gi valpen for mye eller for lite fysisk stimuli. Det foreligger en del myter der ute som gjør at noen nesten ikke tør å la valpene sine utfolde seg. En kjent regel er at valpen kan øke turlengde med 5 min for hver fylte mnd. Det er imidlertidig ingen studier som viser at dette har en skadeforebyggende effekt.

 

Bekymringen ved fysisk aktivitet hos valper er at leddene deres ikke er ferdig utviklet enda, og at enden på knoklene til valpen (kalt epifyse) i stor grad består av brusk som gradvis formes til ben. Det har florert noen røntgenbilder av valper på nett hvorpå det ser ut som leddene ikke henger sammen i det hele tatt, men dette ser kun slik ut ettersom brusk ikke vises på røntgenbilder.

 

Det vi vet er at kroppen trenger fysisk utfoldelse for å utvikle seg. Gjennom å bruke kroppen utvikles balanse, koordinasjon og muskelstyrke som er svært viktige faktorer for å beskytte leddene til hunden i fremtiden. Det er også viktig med fysisk aktivitet for å bygge et sterkt skjelett. For lite fysisk stimuli kan derfor ha negative fysiske og mentale konsekvenser for hunden.

 

Det er svært vanskelig, om ikke umulig å sette en mal som passer alle valper ifht hvor mye de kan stimuleres fysisk. Viktige faktorer som spiller inn er rase og hundens størrelse. Husk også at det er stor forskjell på en 10 uker gammel valp og en 6 mnd gammel valp/unghund.

Lær deg å lese tegnene for når valpen/unghunden din er sliten. Noen valper blir mer intense når de er slitne. De kan bli mer bitete, jage halene sin, løpe raptuser etc. Du bør aldri presse valpen din til å gjøre mer enn den orker. La valpen hvile og sove når den er sliten.

 

 

 

Trygge fysiske aktiviteter for valpen din:

  • Lek med andre valper eller trygge voksne hunder. Pass på at øktene ikke blir for lange slik at valpene blir overstimulert. Om hunden får høyt adrenalin vil den ikke klare å stoppe seg selv
  • Lek med deg, men vær forsiktig med lek på glatte underlag og generelt med ballkasting da dette innebærer hyppige bråstopper. Vær også forsiktig med for voldsom drakamp og løft aldri valpen opp etter leken.
  • Valpen din må gjerne være løs i hagen eller i naturen å utforske så lenge det er trygt miljø. På denne måten får valpen bruke kroppen sin slik det er naturlig for den.
  • La valpen din undersøke forskjellige underlag. Skog og kuppert terreng er kjempefint. Den kan også stå på balanseputer, gå over sofaputer, løpe i sand, gå i vann etc. Dette vil utvikle leddsans, balanse og koordinasjon.
  • La gjerne valpen få være med på tur i skogen, men la den få utforske i sitt eget tempo. Valpen skal ikke presses til å være med deg på treningstur. Ta pauser når valpen trenger. For en ung valp kan man bruke lang tid på en kort skogsrunde og da kommer også 5 minuttersregelen til kort

Aktiviteter å være forsiktig med:

  • Trekk
  • Aktiviteter som løpeturer/sykkelturer/skiturer.
  • Lek med voldsomme voksne hunder som ikke tar hensyn til at de leker med en valp
  • Hoppe ned fra høye gjenstander eller pushe de til å hoppe opp på høye gjenstander, spesielt om gulvet er glatt
  • fht å gå i trapper gjelder sunn fornuft. Det er ikke vist økt forekomst av HD hos hunder som har fått gå i trapper tidligere vs de som ikke har det. Vurderingen om valpen din kan gå i trappen eller ei kommer ann på hvor mange trapper det er snakk om, størrelsen på valpen, alderen på valpen og er trappene glatte? De unge valpene kan gjerne hjelpes, men når valpen blir eldre og klarer å gå trappene uten problemer går det fint. Man trenger ikke gi seg selv en prolaps ved å bære en 7 mnd gammel labrador opp trappene

Sist, men ikke minst! Kos dere med valpene og la de få utfolde seg og oppdage verden med god samvittighet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *