Hva skal til for å kalle seg kiropraktor på dyr?

Mange lurer på hvilken utdannelse en dyrekiropraktor egentlig har, og hva som skal til for å kalle seg en dyrekiropraktor.
I Norge er kiropraktor en beskyttet tittel. Det vil si at det ikke er lov å misbruke denne tittelen med mindre man er utdannet kiropraktor.  For å kalle seg dyrekiropraktor må man ha en master i kiropraktikk og være utdannet kiropraktor på mennesker før man spesialiserer seg på dyr. De fleste tar videreutdannelsen innen kiropraktikk på dyr i Tyskland eller England. Her studerer kiropraktorer og veterinærer sammen. En veterinær kan etter endt utdannelse kalle seg «veterinærkiropraktor».
 
Selv har jeg 5 års utdannelse som kiropraktor, 1 års turnustjeneste i Norge, videre postgrad/spesialisering på dyr fra IAVC i Tyskland og videre tatt en rekke kurser i behandling av dyr. 
 
Det florerer idag dessverre en del videoer på sosiale medier av mennesker som kaller seg dyrekiropraktorer og utfører behandling av dyr på en svært hardhendt og utrygg måte. Dette er ikke dyrekiropraktikk slik det læres bort på seriøse instutisjoner. Dyrekiropraktikk skal være en trygg og skånsom behandling som i så stor grad som mulig skal være en hyggelig opplevelse for både to og firbeinte.
 
 
Flere steder i utlandet er ikke kiropraktikk en beskyttet tittel og det er dermed ikke ulovlig å si at man driver med kiropraktikk selv om man ikke er utdannet til å utføre denne behandlingen.
 
Selv om kiropraktikk er en beskyttet tittel i Norge, og det kun er kiropraktorer og veterinærer som kan utføre kiropraktikk på dyr, kan det være lurt å sette seg inn i om din behandler har de nødvendige kvalifikasjonene før du bestiller time. Dyre/veterinærkiropraktikk hos godkjente behandlere dekkes av de fleste forsikringsselskap.
 
Personlig er min største bekymring med at disse videoene går viralt at hundeiere kanskje ikke tør å oppsøke dyre/veterinærkiropraktor, og at veterinærer ikke tør å henvise til kiropraktisk behandling om de tror det er slik det foregår. Det vil igjen føre til at færre hunder Kan få nytte av kiropraktisk behandling. Jeg ønsker dermed å spre denne informasjonen og håper flere vil hjelpe til med det. 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *