Hva er tegn på smerte hos hundene våre?

Mange lurer på dette og synes det er vanskelig å vurdere om hunden sin kan være smertepåvirket. Noen hunder viser tydeligere at de har vondt enn andre, men kjenner vi hundene våre godt er det en del ting vi kan se etter som kan signalisere at noe ikke er helt som det skal. Under følger en del punkter med ting vi som hundeforeldre kan se etter

  • Endret atferd
     Dette har jeg skrevet mer utdypende om i et tidligere blogginnlegg, men hunder som endrer atferd uten åpenbar årsak bør alltid sjekkes for smerter eller annen sykdom
  • Halthet.
    Halthet er alltid et symptom på at hunden avlaster en struktur. En del eiere tenker at hunden ikke har smerter når den halter fordi den fremdeles vil være aktiv, men halter hunden gjør den dette fordi den har vondt et sted, og prøver så godt den kan å avlaste dette området. 
  •  Hunden er mer passiv enn normalt.
     Den ønsker kanskje ikke være med ut eller viser tydelig at den ønsker å gå hjem igjen når dere er ute. Noen hunder kan begynne å legge seg ned eller gi seg tidligere i lek med deg eller andre hunder.
  • Endret gangmønster
    Ofte kan eier selv oppleve at hunden har begynt å gå annerledes. Kanskje går den mye i passgange eller den går stivt med bak eller fremparten. En hund som går mye i passgange og velger dette fremfor trav bør alltid sjekkes for smerte/stivhet i kroppen.
  • Vegring for visse aktiviteter
    Hunden vegrer kanskje plutselig for å hoppe opp eller ut av bilen. Kanskje vegrer den for trappene. 
  • Nedsatt prestasjon
    Hunden orker kanskje generelt mindre enn vanlig. Den kan virke mer sliten etter tur og kanskje er den  roligere innendørs enn vanlig. Hunder som driver med forskjellige sporter som f.eks agility, lure coursing, rallylydighet, freestyle, trekk etc kan plutselig prestere dårligere enn de pleier. 
  • Stivhet etter hvile
    En del smertetilstander er verre/synes bedre når hunden har ligget og hvilt en stund. Dette er også vanlig for hunder med artrose (slitasjegikt).
  • Hunden ønsker ikke å berøres visse plasser
    Hunden kan f.eks vegre seg mot kos på rompa eller sette seg ved berøring bakre del av ryggen. Noen hunder kan også knurre og glefse når det vonde området blir berørt.
  • Hunden er assymetrisk muskelsatt
    Når vi har smerter et sted gjør vi hva vi kan for å avlaste området. Dette gjør også hundene våre- Har hunden f.eks smerter i en hofte vil den ofte ha mindre muskler på denne siden da hunden legger mindre vekt på dette beinet.
  • Hunden biter seg på en kroppsdel
    Dette kan være en pote eller kanskje snur hunden seg og biter seg på hofta. Gnaging/intens slikking på en labb kan skyldes lokal smerte i labben. Det kan også være referert smerte fra nakken. I andre tilfeller kan selvsagt slikkingen også skyldes andre årsaker som soppinfeksjoner eller stress. Mekanismen for hvorfor hunden biter seg på en smertefull kroppsdel er den samme som når vi rister på hånda eller foten om vi slår oss. Noen hunder som har smerter i ryggen kan ønske intens kløing på bakparten. Dette kan være fordi dette gir en annen fysisk stimuli enn smerteimpulsene. 

Stress og uro

Merk at noen hunder som har smerter kan oppleves som vanskelige og ha en «tullete» oppførsel. De kan vise overslagshandlinger som f.eks biting i båndet eller i klær, jokking eller raptuser når de går i bånd. De kan begynne å utagere i passeringer, virke mer engstelige, aldri klare å finne ro og dyp hvile. Noen hunder med smerter vil gå hvileløst rundt og ikke få lagt seg ned. Dette er fordi å ligge stille øker smerteopplevelsen. Noen hunder vil skifte liggeplasser eller hvilestillinger oftere enn tidligere. Det er her det er så viktig å kjenne sin egen hund slik at vi kan identifisere når noe ikke er som det skal. Husk også å stole på din egen magefølelse, den er ofte rett. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *