HVORFOR OPPSTÅR RYGG OG LEDDSMERTER HOS HUNDENE VÅRE OG HVORFOR KOMMER DE TILBAKE?

Dette er spørsmål jeg ofte får fra eiere!

Med mindre det har vært et akutt traume er det ofte vanskelig å si akkurat hvorfor eller hvordan plagene har oppstått. En vanlig årsak til plager i kroppen er overbelastning over tid. Noen vanlige årsaker til dette kan være:

  • Underliggende lidelser som f.eks hofteleddsdysplasi eller albueleddsdysplasi. Dette vil i en del tilfeller føre til at hunden får et ugunstig bevegelsesmønster og kompensasjoner som f.eks rygg eller nakkesmerter kan oppstå.
  • Overvekt: Overvektige hunder vil få økt belastning spesielt på vektbærende ledd som igjen kan føre til slitasje og smerter.
  • Overbelastning: Plutselig økning i aktivitet som f.eks lange fjellturer i krevende terreng når hunden ikke er vandt med denne belastningen eller påskeferie med skiturer hver dag når hunden ikke er trent for dette.  Det er viktig å gradvis bygge opp hunden, og gradvis øke aktivitet for å unngå skader.
  • Repeterende eksplosiv aktivitet: F.eks ballkasting over lenger perioder der hunden får voldsomme start og bråstopp kan føre til overbelastning spesielt på fremparten.
  • Repetetive lydighetsøvelser der hunden blir f.eks gående fot på vår venstre side og får en stor vridning på nakke for å se opp på oss kan føre til overbelastninger. Husk å trene fra begge sider.
  • Svak muskulatur: Det er også viktig for hundene våre å være sterke i støtte/kjernemuskulatur for å forebygge skader. Koordinasjon og balanse er noe mange av hundene våre trenger å trene på. Mange hunder kompenserer for dårlig støttemuskulatur og balanse ved å utføre forskjellige atferder (eksempler: snu på en stokk, gå over plankebroer, gå over hogstfelt etc etc) veldig raskt. Dette kan gjøre at de skader seg

Bruk av utstyr kan også føre til overbelastninger

  • Halsbåndbruk kan føre til nakkesmerter og skader på luftrøret. Går hunden kun pent ved siden av deg er ikke dette et problem, men om hunden kaster seg ut i halsbåndet eller trekker i det kan dette føre til belastningsskader  Smalere halsbånd skaper større belastning enn brede. Strup mer belastning enn ikke strup.
  • En dårlig tilpasset sele kan også skape belastningsskader. Selen kan enten belaste for høyt opp slik at vi treffer luftrøret, eller den kan sitte for langt ned og hindre normal bevegelse i skulderleddet. Den kan også irritere skulder/albue i bakkant om den er for liten Noen seler som sitter over fremre del av brystryggen vil også hindre normal bevegelse i skulderblad/skulderledd. Y sele pleier å være mindre belastende om den er godt tilpasset. Bruk trekksele til trekk. Det kan være lurt å lære hunden å gå pent i bånd når man ikke skal på trekktur for å unngå belastning på både to og firbeinte.

Viktige punkter:

  • Hundene våre bør få løpe løs for å få bruke sine naturlige gangarter. Hunder som kun går i bånd må ofte tilpasse seg et unaturlig gangtempo og kunne få belastningsskader av et unaturlig gangmønster. Det er ikke alle hunder som bør slippes i skogen heller utenom båndtvangen av forskjellige årsaker, men det finnes imidlertidig fine hundeområder som er inngjerdet der man kan slippe hundene året rundt. Langline kan være et alternativ.
  • Variert aktivitet fra tidlig alder. Kroppen tilpasser seg den belastningen den utsettes for.  Det er dermed viktig å la valper/unghunder få bevege seg på forskjellige underlag og i ulendt terreng. Muskulatur, skjelett, balanse og koordinasjon styrkes på denne måten.
  • Eldre hunder vil med tiden få dårligere muskulatur og også dårligere balanse og koordinasjon. Dette kan gjøre de mer utsatt for skader. De kan også være mer utsatt for å skli på isen og på annet dårlig underlag.

Atleter

Grunnen til at rygg/leddplager ofte er tilbakevendende kan være mange. Ofte er årsaken at vi ikke har fått gjort noe med roten til problemet. Om hunden er svak i kjernemuskulaturen sin og skal drive med f.eks agility vil plagene ofte returnere på tross av at hunden får behandling. Husk at også for lite aktivitet vil kunne føre til leddplager da muskulaturen som skal beskytte leddene til hunden blir svake og hunden ofte blir overvektig.

Mange av aktivitetene som hundene våre utfører kan være ganske fysisk krevende og vi må nesten sammenlikne de med toppatleter. I lek med annen hund skjer ting veldig raskt. Det er raske vendinger, intervallspurter og brå stopp og start bevegelser. Mange hunder trekker på ski eller sykkel, eller løper løs i skogen i timevis, noe som også må ansees som toppidrett. Før slike aktiviteter er det viktig med en god oppvarming og gjerne uttøyning i etterkant. En toppidrettsutøver trenger behandling og styrketrening for å unngå skader, og dette er ikke annerledes for våre firbeinte atleter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *